5 Temmuz 2012 Perşembe

Çeliker Ltd.Şti

         Başlık bir çoğunuz için yabancı gelmiş olabilir belki Fetttah Tamince dersem biraz daha tanıdık gelebilir. Hala mı yabancı geldi? O zaman Rixos otel dersem kesin bir yerden çıkarırsınız...
         Sosyolojinin giriş kitabı olarak kabul edilen ve hemen hemen her sosyoloji öğrencisinin okuduğu çok sevdiğim bir kitap vardır... "Hayvanlar çiftliği". Bu kitapta kısaca ormandaki hayvanlar Arslanların adaletsiz tutumundan sıkılarak bir devrim yapıyor ve domuzları başa getiriyorlar. Domuzlar başa geldikten sonraki ilk beyanatları ise şudur: "Bütün hayvanlar eşittir, Domuzlar daha da eşittir". Yani her iktidar kendi daha eşit insanlarını yaratır. Yada bunu biraz günümüze uyarlayacak olursak her iktidar kendi zenginlerini yaratır. Zamanında ülkücülük adı altında bunun meyvesini yiyen Cevahir AVM'nin sahipleri de buna güzel bir örnektir.
        Sebepsiz zenginleşme... İktisat okurken hepimiz bunu duymuşuzdur. Bu zenginleşme günümüzde Borçlar Kanunun 61-66 maddelerinde suç unsuru sayılmaktadır. Eğer Çeliker holding'in 2002 öncesi ve 2002 sonrası borsadaki hisse senetlerine bir göz atacak olursanız sanırım daha ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Yada şöyle bir örnek vereyim: Sayın Tamince bir konuşmasında lise son sınıfta okurken 25 bin doları olduğunu söylemiştir. Lise son sınıf öğrencisinin 16-17 yaşlarında olduğunu düşünürsek şu anki yaşının da 40 olduğunu biliyorsak basit bir hesapla sayın Tamincenin geçen yıllar içinde senede yaklaşık 40 milyon dolar kazandığını görüyoruz.
         Aslında ben her iktidarın kendi zenginlerini yaratmasının çokta yanlış olduğunu düşünmüyorum ama yanlış olan yanlış konularda yanlış insanları zengin etmektir. Bugün turizm denilince akla ilk gelen insan sayın Tamincedir. Peki kendisi turizme ne gibi bir katkı yapmıştır? Ya da şu soruyu sormak daha uygun olur: Bugün Türk turizmi özellikle de Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin krizle boğuştukları fırsatlarla dolu bu sene istenen seviyede midir? Bunlara başka bir yazıda değineceğim ama burada sadece şunu belirtmek isterim ki sayın Tamincenin Türk turizmine tek katkısı Rixos otellerini özellikle de Bodrum Rixos'u Osmanlı motifleri ile süsleyerek yükselen Osmanlıcılık akımına olan yaptığı katkıdır.
   

Hiç yorum yok: